Botó Contacta amb Badaweb

Valoracions dels grups municipals de l'Ajuntament de Badalona sobre la sentència de l'Estatut

Publicada: 29.06.2010Secció: Política

La majoria dels grups municipals de l'Ajuntament de Badalona, excepte el Partit Popular, han fet una crida a la unitat davant la sentència del tribunal constitucional sobre l'Estatut de Catalunya. PSC, Convergència i Unió, Esquerra Republicana i Iniciativa Verds Esquerra Unida creuen que cal una resposta unitària de totes les formacions polítiques en defensa de l'autogovern.

El portaveu del grup municipal socialista, Francesc Serrano, assegura que el Tribunal Constitucional està deslegitimat i remarca que la retallada de 12 articles del més d'un centenar d'esmenes que havia proposat el PP suposa una derrota política pels populars.

Des del Partit Popular, formació que havia impugnat més de la meitat dels articles, creuen que el que cal és acatar la sentència del tribunal constitucional.

Radicalment diferents han estat els discursos de la resta de grups municipals del consistori badaloní. El més contundent ha estat el president del grup municipal de Convergència i Unió, Ferran Falcó. Falcó alerta que el panorama polític que s'obre a partir d'ara només deixa una sortida que no és una altra que l'autodeterminació.

Des d'Iniciativa Verds Esquerra Unida i Alternativa, el president del grup municipal Carles Sagués creu que el més important és que la ciutadania i les forces polítiques responguin de manera unitària a la sentència del constitucional.

El president del grup municipal d'Esquerra Republicana, Mateu Chalmeta, també està decebut amb la sentència tot i que reconeix que no l'ha sorprès en absolut.

Tot i que la sentència es donarà a conèixer íntegrament en els propers dies, ja se sap que el Tribunal Constitucional ha tombat 14 articles de l'Estatut, sobretot els que fan referència a l'ús preferent del català a les administracions públiques, i s'hauran de retocar més d'una vintena, que fan referència sobretot als drets històrics de Catalunya. El terme nació es manté al preàmbul de l'Estatut però no tindrà cap valor jurídic i s'agefeix en el text la indissoluble unitat d'Espanya, que apareix diverses vegades. També s'eliminen diversos principis relacionats amb el poder judicial a Catalunya, amb la figura del síndic de greuges i el model de caixes d'estalvi. Els membres del tribunal constitucional han avalat per sis vots a quatre la ponència redactada per la presidenta d'aquest organisme, Maria Emilia Casas, i que incloïa alguns canvis que han acabat convencent els magistrats més conservadors.

Caldrà esperar per saber si en les properes hores hi haurà alguna reacció de l'Ajuntament de Badalona en ple. En el cas de Barcelona, per exemple, el cap de l'oposició ja ha demanat a l'alcalde Hereu la celebració d'un ple extraordinari per donar suport al govern de la Generalitat i al Parlament.



publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat