Botó Contacta amb Badaweb

L’escriptura i llengua catalana, les assignatures pendents

Publicada: 01.02.2008Secció: Educació

La integració de l'alumnat procedent de la immigració i una societat basada en la imatge són algunes de les variables que afecten al nivell de lectura i escriptura dels escolars. Això s’accentua en algunes escoles de Badalona amb un alt percentatge d'alumnes provinents d'altres països. Els esforços per facilitar la seva incorporació es basen, en primera instància, en incidir en la capacitat de comprensió d'una nova llengua: el català.



Aquest és el cas del CEIP Miguel Hernández del barri de La Pau on el 96% dels seus alumnes són nens nouvinguts. Un fet que condiciona el dia a dia del professorat que ha d’adaptar el procés educatiu a les particularitats de cada un dels escolars. La llengua catalana, a més, en aquests casos, és la que més pateix. I és que tal i com explica la professora de 6è i coordinadora del cicle mitjà i superior del CEIP Miguel Hernández, Teresa Mas, el català ocupa el tercer lloc en prioritats.

Els esforços dels docents se centren en procurar que l’alumnat es familiaritzi amb el català, que molts cops, com a llengua vehicular a l’escola, és primordial. Per contra el castellà és la llengua que utilitzen la majoria de famílies nouvingudes per comunicar-se. A banda del handicap de la llengua encara hi ha un altre problema provocat pel fet de pertànyer a una època en que la imatge prima per sobre de l’escriptura.

Però què en pensen els alumnes del fet d’escriure? Per alguns escriure representa el futur, la possibilitat d’accedir algun dia a la universitat, malgrat que les noves tecnologies han reduït el llenguatge fins a l’extrem. És el cas, per exemple, de l’Antonio Fernández, que voldria ser veterinari o la Karen Nicole Castillo, que utilitza l’escriptura per reordenar els pensaments més personals.

Les dades d’alerta sobre el nivell de lectura i escriptura dels nostres escolars sorgeix a partir d’un estudi publicat recentment pel Consell Superior d'Avaluació. L’informe conclou que la meitat dels nens catalans de deu anys fracassen amb l’escriptura.



publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat