Botó Contacta amb Badaweb

Els adolescents perden l’interès pel català (o Ktlà?)

Publicada: 01.02.2008Secció: Educació

L'Institut La Pineda de Badalona està provant un sistema per millorar la competència lingüística dels seus alumnes. Des de fa tres mesos, els joves dediquen tres hores a la setmana a llegir a la biblioteca del centre. De moment, la mesura està tenint bons resultats i alguns joves, fins i tot, han llegit tres o quatre llibres. L'objectiu és millorar l'expressió oral i escrita dels alumnes a banda de potenciar el seu interès per la lectura. Sembla que les noves tecnologies i la manca de referents pel que fa a la llengua han empitjorat molt els darrers anys el coneixement que tenen els estudiants de la llengua.



Alguns joves es deixen les vocals a l'hora d'escriure o utilitzen la lletra “k” en comptes de la “c” o la “q”. És el resultat de passar-se hores xatejant o enviant-se missatges de mòbil amb els amics. Segons els docents, aquest és un dels únics referents que molts joves tenen pel que fa a la llengua perquè les noves tecnologies han pres el lloc, fins i tot, a la televisió.

Segons un estudi publicat recentment pel Consell Superior d'Avaluació, fet a més tres mil estudiants catalans, la meitat dels nens catalans de deu anys no saben escriure correctament, no solament perquè comenten moltes errades ortogràfiques sinó perquè no saben expressar-se. A més, només el vuitanta per cent dels escolars arriben al mínim de comprensió lectora. Molts docents consideren que aquestes xifres són decebedores i han posat fil a l'agulla per canviar-ho. Un bon exemple és una experiència que es du a terme des de fa tres mesos a l' institut La Pineda. El centre fa que els alumnes dediquin tres hores setmanls a la lectura a la mateixa biblioteca de l'Institut. L' objectiu és, a banda d'aconseguir que els alumnes s'acostumin a aquest hàbit, que millorin la seva competència lingüística.

Segons Solà, professor de llengua catalana de l'Institut La Pineda i cap de departament de llengua catalana del mateix centre, un altre problema afegit a la manca de referents pel que fa a la llengua que tenen els joves és els canvis constants del pla d'estudis. Molts professionals de la docència afirmen que per avaluar la seva eficàcia cal esperar com a mínim vuit anys i darrerament els canvis en les lleis d'ensenyament són constants.



publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat