Botó Contacta amb Badaweb

Rècord de donants d'òrgans a l'Hospital Germans Trias i Pujol

Publicada: 15.01.2008Secció: Salut

El Barcelonès Nord és l'àrea de Catalunya que més donants d'òrgans ha tingut durant el 2007. En total han estat 30 els donants, i gràcies a ells s'han beneficiat 70 malalts. Les llistes d'espera de pacients que necessiten un transplantament s'han reduït però, segons fonts sanitàries, encara s'hi pot fer molt més.



L'hospital Germans Trias i Pujol té 3 programes de transplantament d'òrgans: el que inclou el de ronyó i pàncrees, el de transplantament de còrnees i el de moll de l'os. 25 és la xifra mitjana de donants a l'any. Però durant el 2007 Can Ruti ha arribat a les 30 donacions, que han beneficiat 70 malalts. Aquest alt nivell de donants ha afavorit la disminució de les llistes d'espera. Per exemple, la llista de transplantaments de ronyó es manté entre 80 i 100 pacients, que reben el transplantament en un termini d'entre 6 mesos i un any.



Actualment, no hi ha un perfil concret del donant. Fa uns anys, els joves que patien accidents de moto eren els donants d'òrgans més habituals. Ara, gràcies a la disminució dels accidents de trànsit, la mitjana d'edat de les donacions d'òrgans és de 54 anys. A l'actualitat, els accidents de trànsit només representen un 10% de les donacions. Són els pacients amb hemorràgies cerebrals els que han fet augmentar el nombre de transplantaments.



El Barcelonès Nord registra un 15 per cent de negatives a l'hora de donar els òrgans, una xifra inferior a la mitjana de Catalunya, que es manté en un 23%. Aquestes negatives a donar els òrgans vénen donades per diversos motius: pot ser que el pacient, en vida, ja hagi expressat que no vol donar-los, també hi ha motius religiosos, sobretot, en famílies immigrants.



Catalunya té la taxa de donació d'òrgans més alta del món. Segons la Conselleria de Salut de la Generalitat, això ha estat gràcies al Pla Estratègic 2005-2007. L'objectiu és seguir amb aquesta línia i afegir, com a novetat, la figura d'un coordinador de transplantaments territorial.



Per ser donant d'òrgans no cal cap requisit específic i no hi ha limitació d'edat. Seran les proves posteriors les que mostraran el bon estat dels òrgans donants.







publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat