Botó Contacta amb Badaweb

L’escola de Natura participa al Catalan Butterfly Monitoring Scheme

Publicada: 07.11.2006Secció: Medi Ambient

Ja fa 9 anys que l’escola de Natura participa al Catalan Butterfly Monitoring Scheme, un projecte de seguiment de les poblacions de papallones com a bioindicadores de la qualitat ambiental. A Catalunya hi ha al voltant de 50 estacions exteses per tot el territori i una de elles es troba ubicada a Can Miravitges.



El recompte de papallones d’enguany ha visualitzat 1560 exemplars de 45 espècies diferents i s’han observat dues espècies noves.





El recompte de papallones s’inicia cada d’any al mes de març i es tanca a finals de setembre. Durant aquest temps, amb una periodicitat setmanal, es conten les papallones que es visualitzen al llarg d’un itinerari prefixat que transcorre al voltant de Can Miravitges i la Font del Pop. En el cens s’anoten les papallones visualitzades en una franja de 5 metres per davant i als costats de l’observador.



El recompte de papallones és du a terme gràcies a la col·laboració de diversos voluntaris particulars i diverses escoles de la ciutat.



Aquest any s’han recomptat 1560 exemplars de 45 espècies diferents, la majoria visualitzades al voltant del Jardí de Papallones de l’Escola de Natura. Durant aquesta temporada s’han observat dues espècies noves. Els mesos amb major presencia d’exemplars i espècies van ser el maig i el juny.



L’espècie més abundant ha estat la cosmopolita, anomenada popularment blanqueta de la col, una papallona que viu tota la temporada i que es troba en qualsevol badiu, conreu o espai obert. Suposa el 30% dels exemplars observats.



El recompte de papallones permet conèixer els canvis d’abundància d’un any a un altre i relacionar-ho posteriorment amb factors ambientals.



El que s’ha pogut observar fins ara es que l’augment de la temperatura de la terra durant aquest segle s’ha reflexat en canvis en el cicle biològic de les papallones. L’augment de les temperatures mitjanes europees, està provocant que cada vegada es trobin més papallones en latituds més elevades.



publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat