Botó Contacta amb Badaweb

Aproximació a l'obra de Julià de Jòdar

Publicada: 19.12.2005Secció: Reportatge

Julià de Jòdar es va donar a conèixer el 1997 amb “L’àngel de la segona mort”. Una primera novel·la excepcionalment madura que va acaparar els comentaris elogiosos de la crítica. La història de “L’àngel de la segona mort”, ambientada en un indret imaginari però amb molts punts de contacte amb el barri del Gorg, encetava una trilogia titulada “L’atzar i les ombres". L’obra enfronta anarquistes i missaires en un barri conformat per catalans de sempre i nous catalans, durant la guerra i la postguerra fins als finals dels 50.

Dos anys més tard, el 1999 publica “Zapata al Encants”, una novel·la formada per tres relats tragicòmics. El corrector Lotari que redacta una biografia de Zapata, el vidu Ferran que dirigeix una sucursal d’una indústria química alemanya i l’obès Ximo Ximoique que es vol curar de l’empatx teoricoideològic del passat. Tots ells portaveus de l’escriptor, que aprofita l’avinentesa per homenatjar els Encants, com un espai de la memòria viva d’una Barcelona que creix i es renova cada dia.



El 2001 apareix la segona part de la trilogia “L’atzar i les ombres” amb “El trànsit de les fades”, guanyadora del Premi de la Crítica. La novel·la ens explica l’educació sentimental d’en Gabriel Caballero i de tota una generació que comença a superar la repressió moral posterior a la Guerra Civil. Una novel·la de dones, segons de Jòdar, amb unes protagonistes immerses en un món de passions amagades.

El 2003 Julià de Jòdar guanya el premi Prudenci Bertrana per l’obra “L’home que va estimar Natàlia Vidal”, una novel·la on a partir d’una història d’amor desesperant, l’autor fa un balanç d’un temps i d’una país, de les esperances i les frustracions d’una generació, la dels joves progres que encara no ho han dit tot.



El 2005, juntament amb Xavier Bru de sala i Miquel de Palol, Julià de Jòdar publica “Fot-li que som catalans!” una anàlisi de la societat catalana actual. Però, sense cap mena de dubte, el 2005 vindrà marcat per l’obtenció del tan preuat Premi Sant Jordi de Novel·la per l’obra “El metall impur”, una obra que tanca la trilogia començada amb “L’àngel de la segona mort” i que ens explica com és la l’entrada al món laboral de Gabriel Caballero, una entrada no només al món laboral, sinó també al món dels adults. Tot plegat, conjugat amb una descripció d’un temps i d’un indret que va des del Gorg fins al Camp de la Bota.

Una novel·la que no sortirà a la venda fins al mes de febrer, el temps just per començar a llegir, els qui no ho hagin fet, els dos primer llibres de la trilogia.



publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat