Botó Contacta amb Badaweb

Història dels cinemes a Badalona

Publicada: 18.11.2005Secció: Reportatge

Al llarg de la història de la ciutat de Badalona s’han obert i tancat diversos cinemes. El reportatge següent ens en fa una relació detallada, des de la primera sala que es va establir a la Rambla a principis del segle XX, fins el darrer que es va obrir i encara ara es manté a la ciutat, les multisales del centre comercial de Montigalà. Els inicis de la història del cinema a la ciutat de Badalona es troben a la Rambla, en una barraca on es projectaven les primeres pel·lícules d’aquell nou art emergent a tot el món. Ens movem per l’any 1899.



Allà mateix s’hi acabarà establint 5 anys més tard el primer cinema: el Cinematògraf Mary.



Ben aviat es comencen a establir altres sales de cinema en espais ideats específicament per aquest us, però també en edificis que acollien teatres. Així doncs, el 1905 el Teatre Zorrilla comença a alternar les projeccions amb les funcions teatrals i modifica una mica el seu nom: a partir de llavors va passar a dir-se Teatro Zorrilla-Cine Aya. En el carrer de mar encara s’hi poden veure les darreres empremtes d’aquest equipament que tancà als anys 70.



El 1906 s’inaugurava el cinema Nou que va tenir una llarga vida i diverses ubicacions. De la seva situació inicial a l’actual Francesc Layret, va passar a un altre espai en el mateix carrer i després encara va ocupar dos edificis diferents en el mateix carrer de Mar, on acabà els seus dies el 1991.



De la primera dècada dels s. XX són el Cinema Novetats del carrer Conquesta, el Cervantes del Carrer Prim i el Picarol.



Els cinemes Picarol s’inauguraren el 1911. A la dècada dels anys 20 adoptaren el nom de Guimerà, que amb el Franquisme fou prohibit. Al llarg de la seva història ha sofert diferents transformacions entre les que s’inclou la de 1994 quan es va convertir en el complex de 5 sales que encara existeix.



Després de la Guerra Civil són diversos els cinemes que s’obren, com el Verbena, que tancà el 2002, el Victòria que a partir de 1985 es convertí en l’actual Bingo Augusta o el Cinema Principal que durant un temps va projectar pel·lícules classificades “S”.



Si ens allunyem una mica del centre de Badalona, trobem molts altres cinemes que avalen la importància que aquest art estava prenent a la ciutat. El barri d’Artigues veurà néixer el Cine Moderno i el Cine Artigas. Al cor del barri de la Salut s’obre un cine amb el nom del barri i que es va tancar el 1984. També a la darreria de la dècada dels 60 obre el Marquina al carrer Maria Auxiliadora, tot i que només dura 15 anys i el Badalona Cinema al barri de Llefià.



Els darrers cinemes que ha vist néixer la ciutat són els Montigalà que es van inaugurar el 1991 i que juntament amb el Picarol, són els únics que encara segueixen vius.



publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat