Botó Contacta amb Badaweb

l’Andreu Xufré recorda molt bé el patiment dels camps de confinament

Publicada: 13.05.2005Secció: Reportatge

Són molts els actes que diferents països europeus han organitzat aquests dies per commemorar els 60 anys de la fi de la Segona Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps de concentració alemanys. Uns actes que han estat seguits de ben a prop per aquells que van sobreviure a la barbàrie. Avui, però, volem conèixer el testimoni d’un badaloní que va estar privat de llibertat en un camp de confinament de França.



Als seus 84 anys, l’Andreu Xufré recorda molt bé el patiment dels camps de confinament. Va entrar a formar part de l’exèrcit republicà a través de la onzena divisió del Lister i va acabar lluitant a la Batalla de l’Ebre. Després de la derrota, Xufré com 500 mil republicans més va fugir de les tropes franquistes cap a França on va ser reclòs en un camp de treball, en unes condicions de vida infrahumanes.



El desig de tornar a casa i de tornar a veure la família i la xicota van donar forces a aquest badaloní per sobreviure en el camp, on hi va estar durant un mes. Els homes van ser reclosos en camps a les platges d’Argelès, Sant Cebrià de Roselló i Barcarès. Aquest darrer va ser construït pels propis reclosos.

Tot i la duresa, Xufré reconeix que pitjor sort van patir els espanyols que van anar a parar als camps de concentració d’Alemanya.



Després de la guerra i de la seva reclusió en el camp de confinament, l’Andreu Xufré va poder tornar a casa als 20 anys, 3 anys després d’haver marxat. Altres companys restarien a l’estat francès, altres emprendrien el camí cap a Amèrica i altres, es parla de 6500 persones, serien traslladats a Mauthausen i d’altres camps de concentració alemanys. Es calcula que prop de 2000 catalans i catalanes van morir en aquests camps.



publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat