Botó Contacta amb Badaweb

Una escultura d'Evarist Arnús al mur del carrer de la Costa

Publicada: 22.06.2004Secció: Cultura

Fins fa uns seixanta anys a la Plaça de la Vila hi havia l’escultura d’Evarist Arnús, qui va ser propietari de la finca de Ca l’Arnús. Doncs, bé, bona part del pedestal d’aquella escultura ha romàs a trossos i sense que ningú ho sabés durant anys en una paret del carrer de la Costa, al Dalt de la Vila. El que queda d’aquell pedestal podria reconstruir-se i traslladar-se al parc de Ca l’Arnús.



Al principi els arqueòlegs del Museu pensaven que algunes de les pedres d’una paret del carrer de la Costa podrien haver pertangut al teatre romà. Per la mida, però, van pensar que podrien formar part d’un edifici públic. Els dubtes van ser desvetllats quan en un dels fragments van descobrir part d’una inscripció. Això va dur els arqueòlegs a pensar que les pedres procedien d’una construcció propera a l’edifici de l’ajuntament i la pista els va portar fins a l’escultura d’Evarist Arnús.

Aquella escultura es va inaugurar a la Plaça de la Vila el 1895 i es va desmantellar durant la Guerra Civil per construir el Refugi. Es desconeix què se’n va fer del cos del personatge. La major part del pedestal d’uns quatre metres d’alçada es va fer pedaços o es va trinxar per fer parets.

Ara, les pedres aniran a un magatzem on hi seran fins que el pedestal es pugui reconstruir.



Evarist Arnús i de Ferrer va ser un financer barceloní molt prodigat al món de la borsa durant l’època de la Febre d’Or. Proper al partit liberal, tot i que no actiu en la política, va mantenir una estreta relació amb Badalona. Arnús va fer-se càrrec d’un asil i va formar part, com a senador, de les Juntes Populars. Aquestes es van crear a la ciutat amb motiu de la campanya endegada contra la família de Roca i Pi quan aquesta va intentar anul.lar el seu testament. Va ser propietari de la finca de Ca l’Arnús, construïda a finals del segle 19 i actualment en procés de condicionament per convertir-se en parc metropolità unit al de Can Solei.



publicitat

Envia aquesta notícia a un amic

Contacta amb Badaweb.com

Per posar-se en contacte amb nosaltres, ho poden fer a través del telèfon de Badaweb 93 460 11 58 o simplement omplint el següent formulari.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat